Публикувано на: пн, Дек. 18th, 2017

Шефът на НОИ: Лекари от ТЕЛК ще връщат 56 000 лв. за 39 неправомерни решения

Над 56 хиляди лева за 39 неправомерни решения на ТЕЛК трябва да връщат лекари, съобщи пред БНР днес управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов.
Според справката му, до края на септември тази година неверните решения за ТЕЛК са 39, което се установява от съда или от НЕЛК. Припомняме, че инвалидните пенсии съставят над 40 % от общия дял на пенсиите в страната и възлизат вече на над 1,6 млрд.лева. Именно решенията на ТЕЛК са един от познатите начини за източване на НОИ, тъй като предписват инвалидни пенсии, а в странта има цели населени места с близо 100 % „инвалиди“, сдобили се с решения на ТЕЛК „по втория начин“.
Според нормата в закона, лекарите от ТЕЛК трябва да връщат пари при отмяна на техни решения за ТЕЛК и това миналата седмица стана повод за нови заплахи на медици, че ще излязат от системата. Конфликтът периодично се възобновява. Правителството уверява, че е в ход реформа на сектор. На този етап обаче тя е сведена до създаване на работни групи за промени на нормативната уредба.

Коментари

Автор

-